Soffpotatis

Yes, då var jag hemma igen. Madrid har varit skoj, men det är skönt att vara tillbaka i fina Stockholm.

Däremot har jag inte kunnat (eller rättare sagt inte velat) gå utanför dörren här hemma på grund av lite hemskheter som hänt i mitt ansikte. När jag åkte till Madrid hade - dumma! - jag rivit upp en finne under näsan på mig så att jag fått en ful sårskorpa där. Tack vare Spaniens underbara värme så blev såret bara värre och bakterier har gjort att jag fått fler finfina sår runt om i ansiktet.
Nu kanske det låter värre än det är, men jag är inte bekväm med att se ut så här så har helt enkelt inte velat visa mig utanför mitt trygga hem. Därför kan jag säga, thank God for our own back yard!


Språk

På gymnasiet pluggade jag spanska i två år och jag blev ganska duktig (om jag får säga det själv). Efter studenten åkte jag och några kompisar till Valencia och jag klarade mig faktiskt på den spanskan jag lärt mig ett år tidigare.
Sedan åkte jag till Etiopien och lärde mig lite ahmarinja. När jag övade på min ahmarinja blandade jag ofta ihop det med spanska, vilket var ganska så jobbigt. Nu är jag i Spanien igen och märker hur spanskan börjar komma tillbaka, även om jag nu blandar in ahmarinjan. Visst, jag kan inte prata med folk, men om de pratar långsamt med varandra så förstår jag samanhanget i deras samtal. Ganska coolt faktiskt! Men också lite frustrerande. Vill ju inte bara kunna förstå ungefär vad folk pratar om i olika språk, vill ju kunna prata själv också! Kanske dags att börja komma igång med det igen?


Tänkte passa på att bjuda på en bild härifrån Madrid. Björnen vi sitter framför ska tydligen vara känd


Lördag i Spanien

Jag vet att jag sagt det förr, men det är galet varmt här i Madrid! Idag har jag och Mari turistat på stan och sett massor med fina byggnader och trädgårdar. Detta har vi gjort i 35 gradig värme...

Det jag insett nu under min resa är att jag nog aldrig skulle kunna leva i ett sånt här samhälle/land. Det är kul att leva så här i en vecka, men att bo här skulle jag nog aldrig klara av. För det första är värmen alldeles för mycket för mig. Sedan gör ju värmen att man inte kommer iväg hemifrån förran på eftermiddagen (då det ändå är som varmast!) och sen kör man på till sent på natten. Som sagt, det här är kul nu när jag är på semester, men att se att klockan är ett på dagen när man vaknar ger mig lite ångest. Hemma skulle ju i princip hela dagen ha gått vid det laget, men här börjar dagen. Jag är antagligen lite för effektiv svensk för att klara av ett så här avslappant samhälle.

Däremot är det kul att undersöka skillnaderna mellan Sverige och Spanien. Det som jag tycker är den roligaste skillanden är killarna. Hemma gör inte killar så där supermycket för att göra sig i ordning, men här är det helt andra bud. Här noppar killarna ögonbrynen (många är noggrannare än jag!), de vaxar benen och är allmänt "fjolliga". Jag vet att jag inte ska döma folk på utseendet, men helt ärligt så tycker jag mer om de svenska, mycket manligare, männen.

Ikväll drar vi ut igen och som vanligt har jag ingen aning om vart, men det har ju varit kul hittills så är inte alls orolig.

Glad Midsommar!

Nu har jag varit här i Madrid i snart tre dagar. Det är verkligen kul att träffa Mari igen, även om värmen gör mig ganska så seg. Jag började min vistelse här med att irra omkring här i Maris "hoods" för att sen hitta till en superfin park. Tanken var att jag skulle tillbaka dit idag med en bok och bikini, men efter att ha blödit näsblod på Maris arbetsplats och kladdat ner alla mina kläder så vet jag inte hur taggad jag är på det. Kanske tar det på måndag istället.  

Ikväll blir det ändå lite Midsommarfirande med några av Maris svenska kompisar. Förhoppningsvis slipper jag mer näsblod, men tänker ta med mig massor av papper, just in case!

Summan av kardemumman är alltså, GLAD MIDSOMMAR alla!

En timme!

Om en timme ska jag börja röra mig mot Centralen för att ta bussen till Skavsta. Nu börjar jag bli nervös!

Madrid!

Yeeey! Imorgon åker jag till Madrid!! I can't wait!! Jag ska åka dit för att hälsa på en gammal, superfin vän Mari. Hon har flyttat dit för ett år så nu ska jag få chansen att se hur hon bor och jobbar. Som en härlig bonus får jag massor av sol, sol, sol i en vecka. Ska bli riktigt kul!!

Det jag däremot inte ser fram emot är att packa. Jag ska flyga med Ryanair vilket gör det hela ganska mycket svårare. Packning är redan bland det värsta jag vet och nu måste jag till och med planera noga och se till att min väska inte väger mer än 10 kg. Good luck to me!
Som alla antagligen har märkt så är inte vädret här hemma det roligaste. Igår kväll blev vi klara på Hillsong snabbare än vi brukar så jag passade på att gå hem därifrån. Det duggade hela vägen hem så jag växlade mellan att kämpa med mitt paraply i vinden och att ge upp och bli lite fuktig i håret istället. Det var verkligen riktigt skönt att gå genom Gamla stan och titta på de mest hårdhudade turister, som vågat sig ut i regnet, och på Stockholms fina hus. Det är ofta man glömmer, men vi bor verkligen i en vacker stad.
Om ett par timmar åker jag iväg till Fridhemsplan för att äta lunch med en annan kär vän, Megan. Om jag är pigg nog efter maten ska jag nog passa på att gå hem därifrån också (och skjuta upp packandet lite).

Love!

Usch vad jag längtar tillbaka, tror jag! Idag har jag börjat tänka tillbaka till Etiopien. Jag läste nyss artikeln jag skrev efter att jag kommit hem och jag blev tårögd. Det är så overkligt att veta att jag faktiskt varit på det där stället som jag beskrev i artikeln.

"Den 9 februari 2010, klockan 02:20, landade jag äntligen i Etiopiens huvudstad, Addis Abeba. Samma dag, efter några timmars sömn, tog vi vår första promenad utanför gästhemmets trygga portar och krockade med Etiopiens otroliga fattigdom. Gatan utanför var dammig och vart man än vände sig såg man folk med trasiga kläder som, i bästa fall, bad om en liten slant till bröd. När vi gick uppåt på Entotoberget blev fattigdomen tydligare och tydligare. Vi gick förbi de små fruktstånden med färsk frukt för 4 kr/kg och vi gick förbi alla de små barnhänderna som sträckte sig mot oss rika, vita tjejer. Efter bara 15 minuter var vi tvungna att vända, alla intryck hade gjort mig yr och jag klarade inte av mer."


Jag kommer ihåg det där lika tydligt som om det varit igår, men ändå känns det overkligt. Bodde jag verkligen i det där kalla rummet med två trasiga lampor tillsammans med Emelie? Trängdes jag verkligen i "taxin" och bussen varje morgon med massor av (inget illa menat) inte så gott luktande etiopier? Stod jag verkligen framför sex olika klasser av busiga etiopiska barn varje dag och försökte dela med mig av mina kunskaper? Jag tror det!

 

Jag längtar inte tillbaka till den person jag var då eller till det livet jag levde då, men jag saknar verkligen människorna! Jag saknar lärarna Tigist och Elsa. Jag saknar de supersöta eleverna som varje morgon ropade "Emmajee" när jag kom till skolan. Hoppas jag kan åka tillbaka och hälsa på nästa år igen!


Gratis är gott!

Nej nu måste jag skärpa mig! I sommar har jag inget jobb (vilket jag valt själv) och det betyder ju ingen inkomst, vilket i sin tur betyder att jag måste dra ner på mina utgifter! Jag har varit ganska duktig nu när det gäller onödig shopping, men det svåra är alla andra utgifter. Det är ju så mysigt att fika, att äta lunch/middag ute med kompisar eller till och med gå på bio, men nu måste jag verkligen dra ner på det också! Vad finns det för billiga eller gratis nöjen där ute? Finns det någon som har svar på det?

Foton

Idag har jag och Johanna haft en riktig "det regnar där ute"-dag. Vi har alltså hyrt film och ätit glass! När vi skulle hyra film så gick vi till ett ställe där jag är medlem (för att jag ska få valuta för de pengarna"). Det skulle inte varit så speciellt om det inte visat sig att kassakillen kom ihåg mig från två dagar sen, när jag hade en egen filmdag. Jag kunde verkligen inte komma ihåg honom! Tror inte ens att han var där då... Nu när jag tänker efter så kanske det står i deras datorer när jag var där sist.. Jag hoppas det åtminstone!

För er som inte visste så är det fredag idag och för min del innebär detta sushi och film med mamma! Något jag verkligen ser fram emot! Medan jag väntar på att min kära moder ska komma hem så tänkte jag lägga upp lite bilder från det som hänt på sistone (eller åtminstone från de händelser då jag fotat)

24 maj fyllde min snygga syster år och det firades med Etiopisk mat

 

1 juni tog min fina kusin Ida studenten!

 

7 juni fyllde pappa 50 år


Framtida fröken Emma

Jag är verkligen helt galet taggad på att börja plugga i höst! Läste lite om utbildningen på Uppsala universitets hemsida igår och det verkar ju hur kul som helst! Det är lite konstigt att tänka att om fem år är jag lärare, men det är också ganska coolt. Ser faktiskt också fram emot att sitta i ett klassrum och ta anteckningar, att diskutera olika ämnen i grupper och att börja skriva uppsatser igen. Och ja, jag erkänner, jag tycker om skola!

Oh wow!

Oh wow! Jag menar verkligen, OH WOW!!! Den här dagen har verkligen varit helt fantastisk! Förra veckan hade Hillsong klädutdelning för behövande kvinnor i S:t Clara kyrka och idag gick jag tillbaka dit för att hjälpa till igen. Jag har träffat helt fantastiska kvinnor och ser redan fram emot att gå tillbaka dit och två veckor och hjälpa till igen. Man blir verkligen glad av att se vilken glädje dessa kvinnor utstrålar och på väg hem på tunnelbanan kunde jag inte sluta le. Så WOW!!!

I admit!

Det finns vissa saker som jag är riktigt dålig på. När jag fyllde år, för snart ett år sen, fick jag ett presentkort på Akademibokhandeln och sen dess har jag nog varit inne i den där butiken minst 20 gånger utan att hitta någonting. Jag tycker ju om att läsa, men vet bara inte VAD jag vill läsa. Några tips?


En annan sak jag är galet dålig på är att klä på mig på morgonen. En vanlig morgon brukar jag byta om minst två gånger och det hela brukar sluta med att jag tar på mig det jag hade på mig från början. Varför kan inte bara min garderob kasta ut bra kläder som jag kan ha på mig? Skulle ju göra mina morgnar mycket, mycket effektivare!

Evig kärlek

I söndags visades "Slumdog millionaire" på TV4. Den filmen är verkligen bra! Jag såg den för första gången några år sen på bio med tjejgruppsledarna från kyrkan och den var lika bra den här gången som då.

I filmen kan man se en evig kärlek och hur killen kämpar med allt han har för att hitta sin drömkvinna. Det är riktigt fint hur han sliter och sliter för att hitta henne och när han väl hittat henne så gör han allt för att få henne, även efter att hon sagt åt honom att ge upp. Om det inte är commitment så vet jag inte vad som är det!

Sista tankarna?

Igår var jag på bio med Karin och såg "Melancholia". Det är inte den roligaste filmen att se och kommer inte vilja se den igen, men däremot var det absolut värd att se. Filmen handlar om jordens undergång och det får ju en att börja tänka lite. Hur skulle jag reagera om jag såg hur vi håller på att krocka med en annan planet? Vad skulle jag göra mina sista timmar i livet? Skulle jag vara rädd? Vilka skulle vara de sista tankarna som skulle snurra runt i mitt huvud?

RSS 2.0